Tampereen Judo ry:n toimintasuunnitelma
- Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja tavoite vuodelle 2025
Tampereen Judo ry. tarjoaa monipuoliset judon kilpailu- ja harjoittelumahdollisuudet huippu- kilpailijoilleen eri ikäryhmissä, juniori- ja muksujudo-toiminnassa, sovelletun judon ryhmissä, aikuisten harrastejudon tarjonnassa sekä uusien judoharrastajien kouluttamisessa eri ikäryhmissä. Tampereen Judo tarjoaa jatkossakin erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille sovelletun judon opetusta. Seuran tavoitteena on kasvattaa kaikkien harrastusryhmien osallistujamääriä.
Vuonna 2025 kiinnitetään erityistä huomiota kaikenikäisten harrastajien monipuolisiin harjoittelumahdollisuuksiin, tuetaan heidän suunnitelmallista harjoitteluaan ja kannustetaan heitä mukaan kilpailu- ja leirimatkoille. Yhdistyksen 30v juhlavuonna lisätään Tampereen Judon näkyvyyttä.
- Tulevan toimintakauden haasteet ja mahdollisuudet
Toimintaympäristön haasteet ovat pysyneet ennallaan. Seura-aktiivien väheneminen vaikeuttaa yhdistyksen toiminnan järjestämistä merkittävästi. Myös lajien välinen kilpailu harrastajista on kovaa. Toimintakauden 2025 mahdollisuuksina on alueyhteistyön tiivistyminen sekä uudet yhteistyökumppanuudet eri harrastustarjoajien kanssa. Suomalaisjudokoiden saavuttama medianäkyvyys aikaansai lajille hyvän nosteen, ja se pyritään säilyttämään myös kaudella 2025.
- Yhdistyksen toiminnan painopisteet
3.1 Hyvät harjoittelumahdollisuudet kaikille judosta kiinnostuneille
Tampereen Judo ry:n keskeisin toiminta on säännöllisten harjoittelumahdollisuuksien järjestäminen kaiken ikäisille ja tasoisille judon harrastajille. Harjoittelun tärkein tavoite on judokan taidon, kestävyyden, voiman ja itseluottamuksen parantaminen. Seura kannustaa jäseniään osallistumaan judokilpailuihin, sekä tukee aktiivisia kilpailijoita.
Yhdistyksen tarjoama harjoittelutoiminta keskittyy Nääshallille, lisäksi yksi junioriryhmä jatkaa toimintaansa Kangasalla. Alueellista yhteistyötä muiden Pirkanmaan judo- ja kamppailulajiseurojen kanssa tehdään suunnitelmallisesti.
3.2 Lasten ja nuorten judo
Muksujudo (5-9 vuotiaat): Muksuikäisille järjestetään sekä perus- että jatkokursseja, jotka kokoontuvat kerran viikossa. Muksujudon peruskurssi- ja jatkoryhmät järjestetään Nääshallilla. 7-8 vuotiaiden kohdalla lapsen persoonallisuus, kehittyminen ja tavoitteet määrittelevät, kuuluuko lapsi muksuihin vai junnuihin.
Juniorijudo (9-14 vuotiaat): Juniori-ikäisille järjestetään sekä perus- että jatkokursseja Nääshallilla. Peruskurssi kokoontuu keskiviikkoisin ja perjantaisin, ja jatkoryhmien harjoituksia on jokaisena arkipäivänä. Juniorikilpailijoiden Team Tigerin (kisat ulkomailla ja kotimaassa) ja Team Cobran (kotimaa) leiri- ja kisamatkoja tuetaan suunnitelmallisesti.
Seuramme jokainen juniori voi harrastaa lajia haluamallaan tasolla. Juniorijudoka voi osallistua kilpailuihin, vaikkei harjoittelisi valmennusryhmissä. Kilpaileminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä judon harrastamiselle. Niille junioreille, jotka eivät halua kilpailla, tarjotaan mahdollisuus osallistua ohjaajakoulutuksiin, toimia apuvetäjinä vähitellen vastuuta lisäten, sekä tulla mukaan seuran kilpailujen järjestelyihin toimitsijoina ja talkoolaisina. Myös tuomarina toimimiseen opastetaan seuran omissa salikisoissa. Näin Tampereen Judo haluaa edistää liikunnalliseen elämäntapaan ja yhteisölliseen toimintaan kasvamista.
Parajudo erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille: Sovelletun judon ryhmät harjoittelevat kerran viikossa. Harjoittelun tavoitteena on antaa lapselle/nuorelle mahdollisuus omaan harrastukseen ja ryhmässä toimimiseen, sekä parantaa fyysistä kuntoa ja kehonhallintaa.
Muu lasten ja nuorten judo: Vakiintuneen perhejudo-ryhmän toimintaa jatketaan. Seura järjestää kouluille judon lajiesittelyitä ja liikuntatunteja. Yhteistyötä Tampereen kaupungin kanssa jatketaan LupaLiikkua -judotuntien muodossa. Judollisia liikuntatunteja tarjotaan tammi-maaliskuussa ja syys-marraskuussa.
3.3 Aikuisten judo
Aikuisten (yli 15 vuotiaat) peruskurssi: Aikuisille järjestetään 3kk kestävä peruskurssi kevätkaudella ja syyskaudella. Ryhmä harjoittelee kaksi kertaa viikossa Nääshallilla. Peruskurssi päättyy keltaisen vyön vyökokeeseen. Tämän jälkeen peruskurssin käyneet siirtyvät aikuisten harrastejudo-ryhmään.
Aikuisten harrastejudo: Harrastejudo-ryhmän kokoontuu kaksi kertaa viikossa Nääshallilla, tiistaisin ja torstaisin. Treeneissä käydään läpi judon tekniikoita monipuolisesti. Kata eli muodollisten tekniikoiden harjoittelu kuuluu myös kiinteästi ryhmän ohjelmaan, sillä se mahdollistaa aikuisille harrastajille monipuolisen ja laajan tekniikoiden harjoittelun turvallisesti. Aikuisharrastajien kilpailuhalukkuutta tuetaan mm. ottamalla omiin salikisoihin aikuisten sarjoja ja kannustamalla osallistumaan esimerkiksi Tampereella järjestettäviin judokisoihin.
Kata: Vuosien 2024-2025 kata-tavoitteena on saada Tampereen Judosta osallistujat kaikkiin Kata-SM sarjoihin.
Lajin lopettaneet harrastajat: Tampereen Judo innostaa takaisin lajin pariin judon jo lopettaneita henkilöitä tarjoamalla mahdollisuuden osallistua peruskurssin harjoituksiin ”kertauskurssina” ja mahdollisuutta toimia apuohjaajana mm. silloin, kun lajitaustaa omaava aikuinen tuo lapsensa judoharjoituksiin.
3.4 Kilpajudo
Seuratasolla tavoitteena on olla maan ykkösseura, niin joukkuejudon SM-kilpailuissa kuin seurarankingissakin. Kilpailukausina salillamme on harjoittelumahdollisuus joka päivä. Seura tukee kilpajudokoitaan taloudellisesti, muun muassa osallistumalla yhteisesti hyväksytyn kilpailu- ja leiritysohjelman mukaisten kansainvälisten kilpailujen ja leirien kustannuksiin. Päätavoitteena on saada menestyviä edustajia aikuisten ja veteraanien EM-, ja MM- kilpailuihin kuten myös Word Cupeihin.
Kansainvälisesti kilpailevien juniorien Team Tigerin jäsenille tarjotaan suunnitellusti mahdollisuus osallistua judokilpailuihin eri puolilla maata sekä ulkomailla (mm. Virossa, Latviassa ja Ruotsissa). Nuorten monipuolista ja laaja-alaista harjoittelua tuetaan taloudellisesti. Seuran ja kotien yhteistyötä kilpailevien nuorten ohjauksessa ja valmennuksessa kehitetään.
- Yhdityksen muu sisäinen toiminta
4.1. Kokoukset ja hallinto
Yhdistyksen syyskokous pidetään marras-joulukuussa ja kevätkokous toukokuussa. Syys- ja kevätkokouksissa käsitellään sääntömääräiset asiat. Syyskokous valitsee seuralle hallituksen. Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi. Hallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Hallituksen lisäksi seuran toimintaa ohjaavat toimikunnat.
4.2. Jäsenhankinta ja jäsenistön virkistystoiminta
Jäsenhankintaa tehdään seuran markkinointikanavien kautta sekä tehostetaan sitä lajin esittelyllä erilaisissa tapahtumissa. Lisäksi voidaan järjestää kausien alussa näytöksiä esimerkiksi kauppakeskuksissa ja kirjastoissa. Yhdistyksen juhlavuoden 2025 aikana järjestetään kuukausittain jäsenistölle ilmaisia tapahtumia niin tatamilla kuin sen ulkopuolellakin.
4.3. Talous ja varainhankinta
Tampereen Judo ry. on yleishyödyllinen yhteisö, jonka tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa. Toiminnan ylläpitämiseen tarvittavat varat kerätään pääosin jäsenmaksuilla, kurssimaksuilla, avustuksilla, kilpailujen tuotoilla ja tukijoiden panostuksella.
4.4. Tilaisuudet ja tapahtumat
Koulutukset: Seura järjestää judokan peruskoulutukset ”Judon perusteet” ja ”Oppimisen ja opettamisen perusteet” kevät- ja syyskaudella. Lisäksi järjestetään juniori-ikäisille suunnattu ”Judon perusteet”-kurssi.
Leirit: Tampereen Judo ry. järjestää kataleirin maaliskuussa. Kesäkuun alussa Tampereen Judo järjestää lasten ja nuorten liikunnallisen päiväleirin.
4.5 Kilpailut
Judoliiton kalenterikilpailut: Seura järjestää viisi judokilpailua: Samurai-cup 1 ja Kirves Shiai Ideaparkissa 25.1.2024, kata-kilpailu maaliskuussa 2025 ja Tampere Shiai lokakuussa 2025.
Salikisat: Seuran salikisat järjestetään harjoituskaudella noin kerran kuukaudessa. Salikisojen järjestelyissä tehdään yhteistyötä lähiseurojen kanssa niin, että salikisat järjestetään jokaisen seuran kotisalilla kerran kaudessa.
- Yhdistyksen muu ulkoinen toiminta
5.1. Yhdistyksen näkyvyys ja viestintä
Tampereen Judo ry tiedottaa ajankohtaisista asioista ja tapahtumista kotisivuilla osoitteessa: www.tampereenjudo.net , seuran Facebook -ryhmässä Tampereen Judo, Twittertilillä @Tamju2 sekä Instagramissa @tampereenjudo. Facebook-ryhmään liittyminen ei edellytä seuran jäsenyyttä, vaan siihen voi liittyä kuka tahansa judosta ja Tampereen judon asioista kiinnostunut. Lisäksi tiedotteet lähetetään postituslistan kautta listalle liittyneille.
Seuran tiedotteet, kilpailukutsut ja osallistujalistat laitetaan myös Nääshallin budo 4/3 ilmoitustaululle.
5.2. Yhteistyösuhteet
Seura kehittää yhteistyötä Pirkanmaan judoseurojen kanssa alueellisena pääseurana. Aloitteleville nuorille järjestetään kilpailukausina epäviralliset harjoituskilpailut jäsenseurojen saleilla, jotta kynnys kilpailemisen aloittamiseen madaltuisi. Yhteiskoulutuksia lähiseurojen kanssa jatketaan. Lähiseurojen kanssa järjestetään myös yhteisiä lajinäytöksiä. Mimmitreenejä jatketaan yhteistyössä lähikuntien judoseurojen kanssa. Yhteistyötä muiden budolajien (mm. karate ja lukkopaini) jatketaan ja kehitetään edelleen.
5.3. Vaikuttaminen ja edunvalvonta
Judon seuraverkostossa Tampereen Judoa edustaa Antti Torkko, varalla Kalle Kiviniemi. Jukka Ojanne toimii seuran edustajana Judoliiton valmentajaverkostossa ja valmennusyhteistyössä. Jouko Rantanen on jäsenenä Judoliiton kilpailu- ja sääntövaliokunnassa. Judoliiton Pirkanmaan aluepäällikkönä toimii Janne Pietiläinen.
5.4 Antidoping
Tampereen Judo tekee dopingin vastaista työtä ja jakaa siihen liittyvää valistusta kaikissa kilpailevien harrastajien ryhmissä sekä yleisesti judon peruskoulutuksen osana seuratasolla.
- Toiminnan kehittäminen
Ohjaajakoulutus: Seura kouluttaa motivoituneita jäseniään ohjaajaksi Judoliiton ohjaajakoulutuksissa muksujudoon, nuorten ohjaajaksi, aikuisten kuntojudoon ja soveltavaan judoon. Ohjaajille tarjotaan osallistumismahdollisuuksia valikoidusti Hämeen liikunnan ja urheilun ja Suomen vammaisurheilun järjestämiin koulutuksiin.
Valmentajakoulutus: Tavoitteena on jatkaa kouluttamista seuran tukemana valmentajakoulutuksen jatkotasoille I, II III ja ammattivalmentaja koulutuksilla, joilla saadaan seuraan useampi monipuolisesti koulutettu judovalmentaja.
Tuomarikoulutus: Kaikkia nykyisiä tuomareitamme kannustetaan täydennyskoulutukseen ja pyritään lisäämään nuorten kiinnostusta tuomaritoimintaa kohtaan. Tavoitteena saada seuraan lisää lisenssin omaavia tuomareita.
Graduoijakoulutus: Ylläpidetään seuramme graduoijien korkeaa tasoa kouluttamalla heitä säännöllisesti ja kannustetaan myös nuorempia ikäluokkia mukaan graduointi-toimintaan.