Vyö- ja natsakokeet

Judo-osaamisesi karttuessa voit näyttää osaamisesi vyö- ja natsakokeissa. Vyökokeet järjestetään neljä kertaa vuodessa ennalta sovittuna ajankohtana. Voit korottaa vyöarvoasi, kun osaamisesi vastaa uuden vyöarvon vaatimuksia ja edellisestä vyökorotuksesta on kulunut riittävästi aikaa. Vyökokeeseen tulee ilmoittautua viimeistään viikkoa ennen vyökoetta!

Kevään 2024 vyökokeeseen ilmoittautuminen viimeistään 7.5.2024!

Muksu- ja juniorijudokat suorittavat puolivuosittain natsoja, punaisia nauhoja judovyöhön. Natsakokeen jälkeen judoka saa kaksi punaista nauhaa, jotka ommellaan judovyön molempiin päihin. Kun judoka on kerännyt kolme natsaa, onkin jo puolen vuoden kuluttua edessä vyöarvon korotus. Natsakokeet järjestetään viikkoharjoitusten yhteydessä, eli niihin ei tarvitse ilmoittautua erikseen.

Vyökokeeseen tulija, toimi seuraavasti!

Kevään vyökoepäivät ovat 14.-16.5.2024 klo 17-18:30 (junnut) ja klo 18:30-20 (aikuiset). Kilparyhmiin kuuluvien vyökokeet järjestetään valmentajan kanssa sovittavana ajankohtana. Keltaista vyötä suorittavat saavat judopassinsa vyökoetilaisuudessa. Judopassia ei tarvitse erikseen hakea.

  1. Varmista vyökoevaatimukset Judoliiton sivuilta tai judopassistasi.
  2. Keskustele osaamisestasi ryhmäsi ohjaajan kanssa. Vaikka edellisestä vyökorotuksesta olisi jo paljon aikaa, osaamisesi tulee vastata uuden vyöarvon vaatimuksia. Pääset osallistumaan vyökokeeseen vasta, kun ohjaajasi puoltaa vyökoettasi. Treeniryhmäsi ohjaajan tulee puoltaa vyökokeeseen menosi!
  3. Tarkista, että edellisestä vyökokeestasi on kulunut riittävä aika! Vyösuoritusten väliset minimiajat löydät alla olevasta taulukosta. Minimiaikoja sovelletaan vain niihin, jotka harjoittelevat judoa säännöllisesti vähintään neljä kertaa viikossa ja menestyvät kilpailuissa ikäisiään tai muuta vertailuryhmäänsä selvästi paremmin.
  4. Tarkista, että olet käynyt vaadittavat koulutukset ennen vyökoetta! Korona-epidemian tiimellyksessä koulutusvaatimuksista joustettiin, mutta nyt koulutukset tai vastaava tietotaito on oltava hankittuna ennen vyökokeeseen tuloa. Koulutusajat ja paikat löydät Judoliiton kalenterista. Lisätietoja Tampereen Judon järjestämistä koulutuksista Jukka Heinolta, jukheino(at)gmail.com
  5. Ilmoittaudu vyökokeeseen täyttämällä tämä ilmoittautumislomake huolellisesti.
  6. Maksa vyökoemaksu 50€ (vain 4.-1.kyu!). Mikäli olet suorittamassa keltaista vyötä, olet jo peruskurssimaksussa maksanut vyökoemaksun. Vyökoemaksu maksetaan Tampereen Judo ry:n tilille FI69 2076 1800 0136 36.
  7. Saat tiedon vyökokeesi tarkemmasta aikataulusta sekä toimintaohjeet vyökoetta varten viimeistään kolme päivää ennen vyökoettasi.

Alla vielä tiivistelmä vyökoevaatimuksista. Kodokanin tekniikkalistat esimerkkiheittoineen löytyvät Kodokanin nettisivuilta.

Natsakokeeseen tulija, toimi seuraavasti!

Natsakokeet pidetään ryhmän ohjaajan valitsemalla harjoituskerralla. Tavoitteena on, että natsakokeet pidetään samalla viikolla kuin vyökokeet. Natsakokeen ajankohdassa voi olla ryhmäkohtaista vaihtelua.

  1. Natsakokeen vaatimukset ovat seuraavan vyön taitovaatimukset. Natsakokeessa tekniikoita ei kuitenkaan tarvitse vielä osata täydellisesti – riittää, kun judokan edistyminen näkyy!
  2. Ryhmäsi ohjaaja ilmoittaa natsakokeen ajankohdan. Saavu paikalle ajoissa! Natsakoetta saattaa olla pitämässä muu kuin ryhmäsi vakituinen ohjaaja!
  3. Koko harjoituskerta on natsakoetta. Toimi ohjaajan antamien ohjeiden mukaan.
  4. Natsakokeen jälkeen (eli harjoituksen lopussa) jaetaan jokaiselle natsakokeen suorittajaneelle judokalle kaksi punaista nauhaa. Nauhat ommellaan judovyön päihin tämän ohjeen mukaisesti.

Muksujudokojen natsat valkoiseen vyöhön

Muksu-judokat suorittavat puolivuosittain valkoiseen vyöhönsä natsoja. Ensimmäinen natsa suoritetaan peruskurssin jälkeen. Keltaisen vyön kokeeseen voi mennä, kun natsoja on kerätty 3, ja ikää on 7 vuotta. Mikäli kolme natsaa kertyy vyöhön ennen 7 ikävuotta, saa muksujudoka lisäksi keltaisen natsan merkiksi harrastuneisuudestaan.

Seuraavassa lista valkoisen vyön natsavaatimuksista. Lista on viitteellinen ja Tampereen Judon oma ohjeistus.

Valkoisen vyön 1. natsa (muksu-peruskurssilaiset)
  • dojo-käytös: kumarrukset, rivissä pysyminen, muutama sana japania (esim. vasen, oikea, kiitos, tatami, judoka, judogi…)
  • ukemit taakse, sivuille ja eteen edes suunnilleen aiottuun suuntaan
    migi-kumikata
  • yksi sidonta ja siitä poistulo auttavasti (ei tarvitse osata nimetä sidontaa)
  • yksi kaato (ei heitto, ei tarvitse osata nimetä heittoa)
  • kaadon jälkeen jatkaminen mattoon
Valkoisen vyön 2. natsa 
  • dojo-käytös: edellisten lisäksi vähintään yhden sidonnan tai yhden heiton nimi japaniksi
  • ukemit taakse, sivuille ja eteen auttavasti
  • kumikata molemmin puolin
  • liikkuminen judomaisesti
  • yksi sidonta
  • heiton vaiheet
  • yksi heitto auttavasti
Valkoisen vyön 3. natsa
  • dojo-käytös: edellisten lisäksi vähintään yhden sidonnan ja yhden heiton nimi japaniksi
  • ukemit taakse, sivuille ja eteen tunnistettavasti
  • kumikata molemmin puolin kohtuullisen pitävästi
  • kaksi sidontaa kohtuullisen pitävästi
  • kaksi heittoa tunnistettavasti
  • randori-asenne