Tetsuji Sato (s. Japanissa 1946) on merkittävä vaikuttaja suomalaisessa ja erityisesti pirkanmaalaisessa Judossa. Hän aloitti judon harrastamisen 8-vuotiaana Japanissa, ja hänen päätymisensä Tampereelle oli monien yhteensattumien summa. Hän oli aloittanut filosofian opinnot Tokiossa Chuon yliopistossa vuonna 1965, mutta Euroopan “hulluna vuonna” 1968 oli myös Japanissa opiskelijamellakoita, joiden seurauksena opetus yliopistossa keskeytyi. Sato päätti käyttää vapautuneen aikansa matkailuun ja matkusti ensin laivalla Itä-Kiinan merellä ja Japaninmerellä ja sitten junalla Neuvostoliiton halki läpi Siperian päätyen Suomeen. Pitkä junamatka oli ollut varsin ankea, ja Suomeen saavuttuaan hän koki tunteen, joka omien sanojensa mukaan oli kuin vankilasta vapautuminen.  

Suomessa hän päätyi Tampereelle, ja kulkiessaan pitkin Hämeenkatua muuan nuori mies huusi perään ja kysyi: “Harrastatko judoa?” Tuo mies oli Tampereen Judoseuran perustaja, Seppo Leskinen, ja tästä alkoi tapahtumasarja, jonka seurauksena Satosta tuli merkittävä vaikuttaja suomalaisessa judossa.  

Sato sai yliopisto-opintonsa Japanissa päätökseen vuonna 1970, ja heti seuraavana vuonna hän muutti Suomeen ja aloitti filosofian ja kirjallisuuden opinnot Tampereen ylipistossa. Opintojensa ohessa hän opetti judoa Tampereen Fusegissa ja yliopiston judoryhmässä, sekä osallistui kilpailuihin myös itse. Saton valmennuksessa Fusegin juniorit saivat nopeasti kansallista menestystä, ja pian Fusegista kehittyi kilpajudon kärkiseura.  

Sato muutti perheineen takaisin Japaniin vuonna 1996 mutta säilytti Suomen asuntonsa vielä useita vuosia sen jälkeenkin ja vietti aikaansa myös Suomessa. Hän vierailee edelleen säännöllisesti Suomessa opettamassa judoa ja tapaamassa suomalaisia ystäviään. 

Tetsuji Saton kirja, Minun Judoni, valmistui vuonna 2015, ja se tuo esille Saton ajatuksia judosta, judon fysiikasta ja filosofiasta. Kirjan toimituskunta koostui suomalaisista judokoista – suureksi osaksi Tampereen Judosta – ja kirjan julkaisun tekivät mahdolliseksi judoseurat Tampereen Judo ja Nummelan Judo.  

Judon lisäksi Sato on aktiivinen musiikin harrastaja. Hän soittaa itse huilua sekä käy klassisen musiikin konserteissa ja on myös laulanut mieskuorossa. Tämä taiteellinen puoli ja hänen filosofitaustansa näkyvät hänen tavassaan tehdä ja opettaa judoa. Judo ei ole vain kamppailua ja tekniikkaa vaan siihen liittyy henkinen kasvu ja kauneusarvot.

Tetsuji Saton yhtenä erityisansiona on hänen poikkeuksellinen kykynsä luoda uusia ihmissuhteita ja saattaa yhteen toisilleen tuntemattomia ihmisiä. Tämä on avannut ovia monille suomalaisjudokoille erityisesti Japanissa mutta myös muuallakin.

Teksti Jukka Heino, kuvat Kalle Kiviniemi