Katan PM-kisat järjestettiin tänä vuonna 27.8.2022 Järvenpäässä. Tampereen Judosta mukana oli neljän judokan joukkue, joka esitti kilpailussa neljä kataa.

Jo menomatka kisoihin oli vaiherikas. Navigaattorin avustuksella löysimme Järvenpään lähettyviltä uskomattoman hienoja mutkateitä ja loppujen lopuksi myös kisapaikan, Liikuntakeskus Piirosen. Auringonpaistetta riitti – ja sen myötä dojo pysyi koko päivän trooppisen lämpimänä.

Menomatkalla tarkistettiin, että mukana oli vain sallittuja aineita

Kisan virallinen nimi, Nordic Judo Kata Open Tournament avasi osallistumismahdollisuudet myös Pohjoismaiden ulkopuolelle. Tarjolla oli mitalikattaus viidestä katasta: nage-no-kata, katame-no-kata, kime-no-kata, ju-no-kata ja Kodokan goshin-jutsu. Mitalien tavoittelijoita saapui Suomen lisäksi Ruotsista, Tsekistä ja Ranskasta. Tatamin laidalla tarinoitiin kaikenlaista, jaettiin yhteinen ilo katan harjoittelussa sekä tunnistettiin samoja haasteita eri dojoilla. Yhteistä kaikille oli harjoittelun jääminen valitettavan viime tinkaan. Ranskan pari kertoi, että heillä harjoittelu on helteen myötä ollut käytännössä mahdotonta. Dojoa ei ole saanut viilennettyä hirmuhelteiden aikana. Onneksi meillä dojo on syvällä kalliossa.

Rennosti ennen kisaa. Kuva Jorma Paasi

Kata on arvostelulaji. PM-kisoissa nähtiin suomalaistuomarien lisäksi tuomarityötä Ruotsin ja Sveitsin malliin. Aina ei meille maallikoille ole selvää, miksi tietty pari voittaa. Kisasuorituksia seuraamalla oppii paljon! Kotiinpäin vetoja ei näkynyt kenenkään tuomarin työskentelyssä, ainakaan tatamin laidalle soluttamamme vakoojan silmin katsottuna. Tampereen joukkue veti tyylillä – nage-nossa Riveros Gorriti – Ojala hopeaa ja kime-nossa Riveros Gorriti – Lehtinen pronssia. Kisan kaikki tulokset löytyvät Hontain sivuilta, täältä.

Riveros Gorriti – Ojalan nage-no-kataa. Kuva Jorma Paasi

Kisapäivä kesti aamusta iltaan… Ensimmäiset katat esitettiin 10:30 ja viimeiset klo 16 jälkeen. Onneksi dojolla oli inspiroivia kuntoilulaitteita. Joukkueemme piti kisavirettä yllä puoliakrobaattisin, harvinaisen vaativin liikkein.

Yhden käden vaakariipunta

Huoltojoukkomme oli varautunut sydän-keuhkokonetta ja dialyysilaitetta lukuunottamatta kaikella mahdollisella. Onneksi tällä kertaa selvittiin laastarilla ja särkylääkkeellä. Kaikenkaikkiaan kisapäivästä jäi mukava, hikinen ja opettavainen fiilis. Treenata pitää ja paljon. Niinpä suuntaan taas sunnuntaina ko 13-16 budo4-salille kata-treeneihin. Olethan sinäkin tulossa?

Tampereen joukkue: Janne Virtala, Alvaro Riveros Gorriti, Harri Ojala, Arto Lehtinen

Muistiin merkinneenä kisamatkan huoltojoukkue, taksikuski, ensiapuyksikkö, vakooja ja huonojen vitsien kertoja – Soile